środa, 22 października 2014

Zapiekany bakłażan



Jeśli szuka ktoś inspiracji na danie z wykorzystaniem bakłażana- zapraszamy!



Do przygotowania zapiekanego bakłażana potrzebujemy:

-1 bakłażana,
-200 gram mięsa mielonego,
-1 małą cukinię,
-1 paprykę,
-1 słodki ziemniak,
- mleko kokosowe,
- przyprawy,
- pastę curry.


Czas przygotowania: ok. 10minut + 20minut pieczenia

1.Krok:

Smażymy mięso na patelni. W międzyczasie kroimy: paprykę, cukinię oraz połowę słodkiego ziemniaka- w drobną kostkę.
Włączamy piekarnik na 200 stopni.

2.Krok:

Bakłażana kroimy na pół, następnie wyciągamy łyżką miąższ i dodajemy do reszty warzyw.
Wszystko dodajemy do smażącego się mięsa i mieszamy.


3.Krok:

Dodajemy puszkę mleka kokosowego, łyżkę pasty curry i przyprawy.



4.Krok:

Resztę ziemniaka kroimy na frytki i przyprawiamy.


5.Krok:

Usmażone mięso z warzywami wkładamy do dwóch połówek bakłażana.
Będziemy potrzebować 2 blaszki. Na jednej układamy frytki, a na drugiej bakłażana. Całość smażymy 20 minut.


i gotowe!





Smacznego!

WikAnn Foodie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz