czwartek, 9 października 2014

Diabelski Krem z Dyni


Dyniowy sezon w pełni dlatego warto go wykorzystać i przygotować zdrową, dyniową zupę. Nasza wersja jest diabelska- osobiście lubujemy się w ostrych smakach, dlatego często korzystamy z przypraw, które wzmacniają smak (papryczki, tabasco, curry, etc.). 
Będzie pysznie!





Do przygotowania kremu potrzebujemy:
-1 średniej wielkości dynia,
-warzywa do przygotowania bulionu, tj: 2 marchewki, por, seler, pietruszka,
-mięso na zupę,
-mleko kokosowe- 400 ml,
-olej kokosowy-1 łyżeczka,
-2 ząbki czosnku,
-1 ostra papryczka,
-pestki dyni
-ulubione przyprawy.

Wszystkie warzywa pokroic w kostkę.





Czas przygotowania: ok 30min.


Trudność: łatwo.


1.Krok:
Zaczynamy przygotowaniem bulionu- gotujemy mięso, a następnie dorzucamy do niego warzywa- pokrojoną marchew, pietruszkę, seler oraz pora.



2.Krok:
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego, smażymy posiekany czosnek i ostrą papryczkę, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Smażymy na małym ogniu, do momentu aż dynia delikatnie zmięknie. Można posypać ją delikatnie papryką.


3.Krok:
Wyciągamy z garnka ugotowane mięso i dodajemy do niego naszą dynię. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.

4.Krok:
Wszystko blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko kokosowe, po czym kolejny raz używamy blendera.



5.Krok:
Doprawiamy do smaku i gotowe! Krem podajemy posypując pestkami dyni.


Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz