Ulubione dodatki

Słodkie ziemniaki (bataty)

Pochodzący z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej ziemniak, zyskał ogromne uznanie w naszej kuchni.
Od zwykłych ziemniaków odróżnia go zasobność substancji odżywczych- bataty mają ich ok. 50% więcej!
Jest to doskonałe źródło:
-Błonnika (wzmacnia przewód pokarmowy),
-Beta-karotenu,
-Witamin A, C, E (silne antyoksydanty),
-Witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP),
-Polifenoli


Bataty wzmacniają naszą odporność, a także obniżają ciśnienie krwi. Są idealną przekąską dla osób próbujących zrzucić kilka kilogramów, ponieważ dają uczucie pełności.
Uwaga cukrzycy! Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, a stosowane regularnie pomagają ustabilizować poziom cukru i obniżyć insulinooporność.

Co możemy z batatów wyczarować? Zaczynając od chipsów, frytek, placków- kończąc na dodawaniu batata do zup i innych dań ( jako substytut zwykłego ziemniaka).


Awokado


Cudowny owoc, bogaty w niezwykłą ilość składników odżywczych, takich jak:
-kwas oleinowy (obniża poziom cholesterolu),
-potas (reguluje ciśnienie krwi),
-witaminy A,C,E (silne antyoksydanty, które mają działanie przeciwnowotworowe),
-kwas foliowy (idealny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega wadom rozwojowym płodu),
-luteinę (wzmacnia wzrok),
-fitoskładniki (polifenole i flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne)
-cenne źródło kwasu omega-3, błonnika i wielu, wielu innych istotnych dla naszego organizmu składnikach.


W kuchni wykorzystujemy dojrzałe owoce awokado- sprawdzamy to naciskając jego skórkę. Miękkie oznacza gotowe do spożycia. Ocenić możemy także po kolorze skórki- ciemnozielone bądź brązowe zabarwienie.


Co robimy z awokado?
Najczęściej wykorzystujemy je do guacamoli oraz jako dodatek do sałatek.



Papryczki Chilli

Szczególnie uwielbiane przez mojego partnera i dodawane do większości potraw, które przyrządza.
Suszone czy też świeże, zawsze poprawiają smak dania. Zawierają w swoim składzie kapsaicynę, która wpływa na produkcję endorfin- hormonów szczęścia.

Jeśli weźmiemy pod lupę właściwości papryczek chilli na nasz organizm, zaczniemy zastanawiać się, czemu nie wprowadzić ich do swojej diety od zaraz!

Żeby wymienić wszystkie plusy spożywania papryczek, musiałabym poświęcić na to pół dnia, dlatego wymienię najważniejsze:
-przyspiesza przemianę materii, a co za tym idzie- wspomaga odchudzanie,
-zawarta w papryczkach kapsaicyna zwalcza komórki rakowe,
-posiada właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne (w medycynie dodawane do maści przeciwbólowych),
-wspomaga układ krążenia- obniża poziom złego cholesterolu,rozpuszcza skrzepy,
korzystny wpływ na układ pokarmowy- przyspiesza produkcję soków żołądkowych oraz wykazuje działanie bakteriobójcze,
-pomocne przy przeziębieniach (np. jako dodatek do herbatek)


Czosnek

Ten naturalny antybiotyk bardzo często gości w naszej kuchni. Jesteśmy sportową parą, dlatego bardzo dbamy o naszą odporność. Jak powszechnie wiadomo, czosnek ma działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i wirusobójcze. 
Dodatkowe korzyści ze spożywania czosnku:
-dzięki obecności naturalnych antyoksydantów, znacząco zmniejsza ryzyko zachorowań na raka narządów układu pokarmowego,
-obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu i cukru we krwi,
-poprawia krążenie krwi i wzmacnia naczynia krwionośne,
-ma działanie odmładzające (dzięki obecności antyutleniaczy zwalcza wolne rodniki),
-koi bóle głowy i ułatwia zasypianie.


Olej kokosowy

Dzięki swoim cudownym właściwościom, olej kokosowy znalazł zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale także w kuchni. Używamy go do każdego smażenia czy pieczenia.
Olej kokosowy został uznany najzdrowszym olejem powszechnie dostępnym.
W większości składa się z trójglicerydów średniołańcuchowych (MCT)- niezdrowych tłuszczy nasyconych, jednak stosowane w niewielkich ilościach przynoszą wiele korzyści.

Plusy spożywania oleju:
- przyspieszenie przemiany materii,
-długo utrzymujące się uczucie sytości,
-zmniejszenie otyłości brzusznej,
-wzrost produkcji dobrego cholesterolu,
-wspomaga przyrost masy mięśniowej i wytrzymałości mięśni podczas wysiłku,
-usprawnia wydzielanie insuliny, a co za tym idzie pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz