wtorek, 28 października 2014

Bananowe ciasto

Dzisiaj naszła mnie ochota na zrobienie czegoś do przysłowiowej kawy :) Sami zobaczcie, co z tego wyszło!


Do przygotowania ciasta bananowego potrzebujemy:


ciaso:
-3 dojrzałe banany,
-3 jajka,
-1 łyżka syropu klonowego,
-1/4 szklanki mąki kokosowej,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia- my używamy weinstein backpulver,
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
-1 łyżka cynamonu,
-1/2 szklanki masła migdałowego.

wierzch ciasta:
-1/4 szklanki oleju kokosowego,
-2 łyżki mąki migdałowej,
-1 łyżka cynamonu,
-2 łyżki wiórków kokosowych,
-1 łyżka mielonych orzechów,
-1 zaparzona kawa espresso.

1.Krok:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Smarujemy formę, w której będziemy robić nasze ciasto, olejem kokosowym.


2.Krok:

W misce mieszamy banany, jajka, syrop klonowy, masło migdałowe i ekstrakt z wanilii.



3.Krok:

Dodajemy mąkę kokosową, cynamon oraz proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie miksujemy.


4.Krok:

Przekładamy ciasto do formy.


Teraz zajmiemy się wierzchem ciasta.

5.Krok:

W misce mieszamy ze sobą mąkę migdałową, cynamon, olej kokosowy, zmielone orzechy i wiórki kokosowe. Mieszamy i dodajemy espresso.



6.Krok:

Dokładnie wymieszaną masę nakładamy na wierzch ciasta delikatnie uklepując. Wkładamy ciasto do piekarnika na 50 minut. 



Po wyjęciu ciasta z piekarnika, umieszczamy je w chłodnym miejscu na około 15 minut. Po upływie tego czasu, ciasto jest gotowe do krojenia i spożycia :)

SMACZNEGO!






WikAnn Foodie

5 komentarzy:

  1. Kocham i zjem wszystko co bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To na pewno ten przepis przypadnie Ci do gustu ;) koniecznie wypróbuj ! Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda po prostu cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakuje jeszcze lepiej :) pozdrawiamy i zachęcamy do wypróbowania przepisu.

    OdpowiedzUsuń