sobota, 4 kwietnia 2015

Wielkanocny klops z jajkiem


Zapraszamy na naszego paleo klopsa :)


Do przygotowania Klopsa potrzebujemy:
-200gram boczku,
-500gram piersi z indyka,
-300gram mięsa wołowego,
-1 jajko,
-5 ugotowanych jajek,
-łyżka musztardy,
-1 bułka wielozbożowa,
-szklanka mleka,
-pietruszka,
-mała cebula,
-starta mozarella-garść,
-przyprawy.


Krok.1:
Mieso mielimy lub kupujemy juz zmielone. Bułkę należy podzielić na drobne kawałki i zalać szklanką mleka.

Krok.2:
Jeśli mielimy mieso samodzielnie, przepuszczamy przez maszynkę rownież bułkę, pietruszkę i cebulę. 
Gotowe mięso dokładnie mieszamy z przyprawami, mozarellą i jajkiem.


Krok.3:
Układamy całość na dnie formy. Dodajemy ugotowane jajka-jak na zdjęciu- i przykrywamy pozostałą częścią mięsa.




Krok.4:
Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 90minut. 

Należy odczekać przed podaniem, aż klops całkowicie ostygnie. Przechowywać w lodowce. Smacznego!

WikAnnFoodie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz