sobota, 10 stycznia 2015

Domowe sushi


Bardzo prosty sposób na przygotowanie domowego sushi :)


Do przygotowania sushi potrzebujemy:
-ryż do sushi,
-po 150gram surowego i świeżego łososia i tuńczyka,
-ogórek,
-melon,
-serek philadelphia,
-listki mięty,
-ocet do ryżu,
-sezam,
-nori,
-wasabi oraz sos sojowy.

Do rolowania potrzebujemy bambusową matę oraz kawałek folii spożywczej.


Krok.1:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy-ok 20 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy do drewnianej miski i dodajemy sos do ryżu- na pół kg ryżu ok 5,6 łyżek octu ryżowego (można dodać też cukier, my tego nie robimy ;)

Kroimy rybę i inne dodatki na plasterki- jak na zdjęciu.

Krok.2:
Gdy mamy już wszystko przygotowane, owijamy matę bambusową-folią.


Krok3:
Kładziemy na macie nori, nakładamy ryż-żeby się nie kleił do rąk,moczymy palce w miseczce z wodą (nie przesadzając, by nie zmoczyć nori)-rybę i inne dodatki- jak na zdjęciu.


Krok.4:
Rolujemy wszystko przy pomocy maty i gotowe.


Krok.5:
Kroimy ostrym nożem- bez ząbków!- na plasterki i rolujemy kolejną porcje.




Smacznego!

WikAnnFoodie




2 komentarze:

  1. domowe sushi najlepsze! można je "nafaszerować" czym tylko dusza zapragnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione danie! :) Tez robię, a Twoje wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń