Dlaczego zdrowe burgery? Odpowiedź jest prosta- nie znajdziecie tutaj bułki "bogatej" w gluten ani innych ukrytych dodatków, działających na niekorzyść naszego zdrowia.
Poza tym, dodajemy to, co lubimy. Ważne by było zdrowo i świeżo.
Do przygotowania 2 burgerów potrzebujemy:
-ok. 300 gram mięsa mielonego,
-2 grubsze plastry ananasa,
-2 jajka,
-1 słodki ziemniak lub maniok,
-warzywa, które chcemy dodać, np. pomidor, cebula, sałata, oliwki, itd.
-opcjonalnie guacamola- przepis znajdziecie na naszej stronie:),
-przyprawy.
Czas przygotowania: ok. 25 minut.
Trudność: Łatwo.
1.Krok:
Przyprawiamy mięso według uznania i formujemy burgery. Smażymy na małym ogniu, aż mięso będzie gotowe.
2.Krok:
W międzyczasie kroimy ziemniaka tak, by uzyskać dwa duże plastry, a resztę- jak frytki.
Warto je przyprawić, np. papryką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Po 10 minutach możemy dodać usmażone burgery, by pozostały ciepłe.
3.Krok:
Smażymy jajka na patelni- najlepiej nadać im okrągłą formę, by pasowały do naszego burgera :)
W międzyczasie przygotowujemy resztę warzyw.
4.Krok:
Wyciągamy nasze ziemniaki i mięso z piekarnika. To wszystko, reszta zależy od naszych inwencji twórczych :) Smacznego!
(wersja z maniokiem i sałatą prezentuje się tak):
WikAnn Foodie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz