Do przygotowania pancakesów potrzebujemy:
-3 dojrzałe banany,
-4 jajka,
-3 łyżki mąki kokosowej,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
-1 łyżka cynamonu/ kakao,
-1 łyżka oleju kokosowego,
-owoce/ orzechy do podania
Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Trudność: Łatwo.
1.Krok:
W dużej misce miksujemy banany na gładką masę. Dodajemy do nich mąkę kokosową, cynamon/ kakao, proszek do pieczenia i sodę.
2.Krok:
Oddzielamy żółtka od białek- żółtka dodajemy do całości, następnie dokładnie mieszamy składniki.
3.Krok:
Ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do całości, mieszamy.
4.Krok:
Rozgrzewamy patelnię do roztopienia się oleju. Nakładamy ostrożnie małe placki. Kontrolujemy temperaturę- lepiej robić pancakesy na mniejszym ogniu, niż je spalić.
Brązowy kolor jest normalny dla placków z banana :)
5.Krok:
Należy wymieszać masę przed nałożeniem kolejnej tury.
Smacznego :)
WikAnn Foodie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz