Propozycja dla łasuchów :) Wielkanocny mazurek bez użycia mąki! Zapraszamy.
Do przygotowania masy makowej potrzebujemy:
-250gram maku,
-3łyżki miodu,
-mleko kokosowe-ok. połowy puszki,
-garść wiórków kokosowych,
-garść owoców goi,
-plasterek sparzonej skórki pomarańczy
Do przygotowania spodu potrzebujemy:
-50gram daktyli,
-100gram migdałów,
-1jajko,
-3łyżki oleju kokosowego,
-100gram zmielonych orzechów-mogą być laskowe lub włoskie.
Krok.1:
Najpierw przygotujemy masę makową. Zaczynamy od zmielenia maku. Następnie zalewamy suchy mak gorącym mlekiem kokosowym i odstawiamy aż ostygnie. Ja nie odlewalam mleka które sie nie wchłonęło, przez co moja masa nie jest sucha. Dodajemy miód, wiórki kokosowe i owoce goi. Można dodać ubite dwa białka i dobrze wymieszać.
Krok.2:
Przygotowanie spodu.
Zalewamy figi i migdały ciepłą wodą i odstawiamy na 20minut. Następnie odlewamy pozostałą wodę. Mielimy całość na drobną masę. Dodajemy mąkę z orzechów, olej kokosowy i jajko. Ciasto należy dobrze ugnieść, do momentu, aż bedzie możliwe uformowanie kuli.
Krok.3:
Potrzebujemy okragłą formę do pieczenia. Na papierze rozkładamy cienko ciasto formując delikatnie boki. Nakuwamy całość widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut-200 stopni.
Wyciągamy i czekamy do ostygnięcia.
Krok.4:
Nakładamy masę makową na ciasto, ozdabiamy płatkami z migdałów. Wkładamy do piekarnika na 15minut-180stopni.
Wyciągamy i czekamy do ostygnięcia. Przed podaniem należy trzymać w lodowce przez minimum 2 godziny. Smacznego!
WikAnnFoodie
Mmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń