Bardzo prosty sposób na przygotowanie domowego sushi :)
Do przygotowania sushi potrzebujemy:
-ryż do sushi,
-po 150gram surowego i świeżego łososia i tuńczyka,
-ogórek,
-melon,
-serek philadelphia,
-listki mięty,
-ocet do ryżu,
-sezam,
-nori,
-wasabi oraz sos sojowy.
Do rolowania potrzebujemy bambusową matę oraz kawałek folii spożywczej.
Krok.1:
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą a następnie gotujemy-ok 20 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekładamy do drewnianej miski i dodajemy sos do ryżu- na pół kg ryżu ok 5,6 łyżek octu ryżowego (można dodać też cukier, my tego nie robimy ;)
Kroimy rybę i inne dodatki na plasterki- jak na zdjęciu.
Krok.2:
Gdy mamy już wszystko przygotowane, owijamy matę bambusową-folią.
Krok3:
Kładziemy na macie nori, nakładamy ryż-żeby się nie kleił do rąk,moczymy palce w miseczce z wodą (nie przesadzając, by nie zmoczyć nori)-rybę i inne dodatki- jak na zdjęciu.
Krok.4:
Rolujemy wszystko przy pomocy maty i gotowe.
Krok.5:
Kroimy ostrym nożem- bez ząbków!- na plasterki i rolujemy kolejną porcje.
Smacznego!
WikAnnFoodie
domowe sushi najlepsze! można je "nafaszerować" czym tylko dusza zapragnie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie! :) Tez robię, a Twoje wygląda pięknie! :)
OdpowiedzUsuń