Do przygotowania posiłku potrzebujemy:
- 1 cukinia,
- 1 duży batat,
- 4 różki kalafiora,
- przyprawy- pieprz cayenne, świeżo zmielony pieprz, kminek.
- czosnek,
- oliwa z oliwek
- masło migdałowe
- sok z limonki
Hummus z kalafiora:
1.Krok:
kalafior myjemy dokładnie dzielimy na różki i gotujemy.
2.Krok:
Po ugotowaniu kalafiora blendujemy razem z 2 łyżkami masła migdałowego, sokiem z limonki, pieprzem cayenne, kminkiem, pieprzem, łyżką oliwy z oliwek na jednolitą masę.
3.Krok:
Przekładamy masę do miseczki, ozdabiamy szczyptą papryki oraz łyżką oliwy. Gotowe.
Hummus z batata:
1.Krok:
Batat obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę i gotujemy.
2.Krok:
Ugotowanego batata blendujemy razem z 2 łyżkami masła migdałowego, sokiem z limonki, pieprzem cayenne, wyciśniętymi 4 ząbkami czosnku, kminkiem, pieprzem, łyżką oliwy z oliwek na jednolitą masę.
3.Krok:
Przekładamy masę do miseczki, ozdabiamy szczyptą papryki oraz łyżką oliwy. Gotowe.
Hummus z cukini:
1.Krok:
Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinie blendujemy razem z 2 łyżkami masła migdałowego, sokiem z limonki, pieprzem cayenne, wyciśniętymi 4 ząbkami czosnku, kminkiem, pieprzem, łyżką oliwy z oliwek na jednolitą masę.
2.Krok:
Przekładamy masę do miseczki, ozdabiamy szczyptą papryki oraz łyżką oliwy. Gotowe.
WikAnnFoodie,com
uwielbiam hummus, każdy z nich na pewno był pyszny!
OdpowiedzUsuńnaszym faworytem jest hummus z kalafiora :)
OdpowiedzUsuńFajne pomysły na dip i do tego zdrowe, niestety hummus to nie jest
OdpowiedzUsuńTo jest hummus w wersji paleo. Ciecierzyca nie jest dopuszczalna w diecie paleo :)
OdpowiedzUsuń